- Onder het presidentschap van Joe Biden zijn er in de VS flink wat initiatieven genomen die gunstig uitpakken voor startups die zich richten op klimaattechnologie.
- Het is echter allerminst zeker dat Biden de verkiezingen van november dit jaar wint. Met Donald Trump in het Witte Huis kan het klimaatbeleid er anders gaan uitzien.
- Toch denken durfinvesteerders in de VS dat ‘climate tech’ een blijvertje is.
- Lees ook: De wereldeconomie is afhankelijk van de natuur, maar die wordt zwaar bedreigd – durfinvesteerders zien kansen voor startups die proberen biodiversiteit te bevorderen
De Amerikaanse president Joe Biden heeft er tijdens zijn eerste ambtstermijn heel wat fans bij gekregen in de klimaattechnologiesector. Op zijn eerste dag als president beloofde Biden dat hij de VS weer zou betrekken bij het Klimaatakkoord van Parijs, het internationale verdrag om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Sindsdien heeft de regering van Biden tal van beleidsmaatregelen doorgevoerd, met als speerpunt de Inflation Reduction Act (IRA) ter waarde van 369 miljard dollar. Die is gunstig geweest voor startups die werken aan technologie om de klimaatcrisis aan te pakken.
Oprichters van ‘climate tech’-startups, durfinvesteerders en andere belanghebbenden kijken inmiddels met spanning uit naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november. Het is immers allerminst zeker dat Biden wordt herkozen; mogelijk moet hij plaats maken voor zijn Republikeinse rivaal Donald Trump.
Toch heerst er bij durfinvesteerders vertrouwen dat de steun voor climate tech-startups aanhoudt, ook als het klimaatbeleid in de VS verandert na de presidentsverkiezingen.
"We verwachten veel mediaspektakel", zegt mede-oprichter Sierra Peterson van durfinvesteerder Voyager Ventures tegen Business Insider. "Maar fundamenteel zal er niet veel veranderen bij de daadwerkelijke inzet van technologie voor decarbonisatie. De Amerikaanse economie moet zich hoe dan ook aanpassen om beter bestand te zijn tegen met name geopolitieke bedreigingen."
Van belang is dat er al veel wetgeving is aangenomen die gunstig is voor climate tech-startups.

Er zijn ook overtuigende economische redenen voor een nieuwe regering om wetten die onder de regering van Biden zijn ingevoerd, te blijven steunen. Het gaat daarbij om meer dan alleen het bestrijden van de klimaatcrisis.
Het beleid van Biden heeft ook bijgedragen aan het creëren van banen en het versterken van de economische zelfstandigheid van de Verenigde Staten, met minder afhankelijkheid van internationale toeleveringsketens.
Volgens Katie Hoffman, partner bij durfinvesteerder Regeneration VC, is de vraag vooral hoe de nieuwe wetgeving in de praktijk gaat werken. "De wetgeving is aangenomen en zal blijven bestaan, het gaat er nu om hoe deze wordt geïmplementeerd", zegt ze.
Veel projecten rond klimaattechnologie hebben de steun van Democraten én Republikeinen in de VS
Batterijtechnologie, het afvangen van CO2, de ontwikkeling van computerchips en mijnbouw gericht op belangrijke metalen worden zowel door Democraten als Republikeinen in het Amerikaanse Congres gesteund.
"Veel staten met een Republikeinse meerderheid zullen profiteren van de implementatie van de nieuwe wetten, waardoor er economische bedrijvigheid gaat naar staten als Dakota, Nevada en Arizona", zegt Hoffman.
"Of je het een groene revolutie noemt, of het scheppen van waardevolle banen: we verwachten niet dat Trump iets gaat terugdraaien dat zijn kiezersbasis helpt bij het creëren van banen en het minimaliseren van onze afhankelijkheid van buitenlandse mogendheden voor goederen, diensten en cruciale materialen."

Het Europese bedrijf Climeworks, dat een technologie heeft ontwikkeld om CO2 uit de lucht te filteren, is een van de vele bedrijven die naar de VS is gelokt door het Amerikaanse overheidsbeleid. Dit bedrijf gaat zorgen voor banen in staten als Louisiana, North Dakota en Californië.
Climeworks had sowieso plannen om op te schalen in de VS, maar het overheidsbeleid heeft geholpen om dat sneller te doen, aldus beleidsmanager Andrew Fishbein van Climeworks in de VS. "We wachten niet tot er een apocalyptische verandering komt, want nogmaals, er is steun voor wat we willen doen aan beide zijden van het politieke spectrum in de VS", zegt Fishbein.
Het bedrijf legt momenteel de laatste hand aan zijn plannen in de VS in overleg met het Amerikaanse ministerie van Energie.
Private sector staat klaar om te investeren in klimaattechnologie
Bij een terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis zou de Amerikaanse regering de nadruk kunnen leggen op banen in plaats van op het klimaat. Dat zou kunnen leiden tot bezuinigingen op het budget voor onderzoek en ontwikkeling bij door de overheid gefinancierde instituten.
Mogelijk heeft dat gevolgen voor alles wat niet past binnen het kader van het terughalen van bedrijvigheid naar de VS, energie en de winning van grondstoffen, aldus Hoffman van Regeneration VC.
Maar hier ligt ook een kans voor investeerders. "Er is enorm veel geld beschikbaar bij klimaatinvesteringsfondsen. Die zijn bereid om investeringen te doen en misschien wat meer risico te nemen, als de overheid die taak niet op zich neemt", zegt Hoffman.
Voor startups en durfinvesteerders is het van belang om levensvatbare bedrijven te creëren die succesvol kunnen worden, ongeacht of ze overheidssteun krijgen.
Durfinvesteerder Regeneration VC houdt bijvoorbeeld geen rekening met overheidssubsidies bij haar investeringsbeslissingen. Hoffman zegt dat ze wel kijkt naar de beleidsomgeving als geheel, omdat die van invloed is op de groeikansen van haar bedrijven.